Apartamentele de 35.000 euro a lui George Simion reînvie atmosfera jocurilor piramidale

Date:

A început cu multe corturi electorale așezate în toate părțile Capitalei. Pe corturi, imprimată fața candidatului AUR, dar și câteva promisiuni din programul electoral. Fără îndoială, atrage atenția cea care se referă la vânzarea unor locuințe cu 35.000 de euro. Ieri, s-a trecut la nivelul următor: la unul din sediile AUR din București s-au strâns mai multe duzini de oameni hotărâți să semneze „planul lui Simion”, al lui George Simion, care promite construcția unui milion de locuințe la prețul de 35.000 de euro.
În mod normal, coada la planul lui Simion ar trebui să fie complet neinteresantă, ar trebui să trecem pe lângă ea și să ignorăm. Doar că nu am putut proceda în felul acesta dintr-un motiv foarte simplu: coada de ieri la apartamentele ieftine promise de George Simion seamănă perfect cu coada din anii 90, de la Caritasul din Cluj al lui Stoica.
Să spunem că jocul piramidal Caritas promitea „Sfântul Graal” al economiei. Adică, promitea că depui 100 de lei și vei primi peste câteva săptămâni de opt ori mai mult, adică 800 de lei. Acum, lucrurile sunt cât se poate de clare. Pentru a plăti de opt ori mai mult decât depunerea trebuia să se întâmple un lucru simplu: un om să câștige și opt să piardă. Atunci, în anii 90, logica de azi nu era atât de evidentă, românii abia ieșiți din regimul socialist aveau naivitatea economică să creadă că Stoica, inițiatorul jocului piramidal, are o „baghetă fermecată” cu care poate înmulți de opt ori banii depunătorilor. Evident, lucrurile erau mult mai simple, mulți pierdeau și puțini câștigau.
Coada de ieri la locuințele ieftine ale lui George Simion semăna până la identitate cu cea de la Caritas din anii 90. Cei mai mulți de la coadă știu că este practic imposibil să construiești o locuință cu 35.000 de euro, dar se grăbesc să se înscrie pe listă, pentru că, nu-i așa, nu se știe niciodată de unde sare iepurele.
Nu este nevoie să cunoști prea bine piața imobilară din marile orașe pentru a înțelege că nu se poate construi o locuință cu numai 35.000 de euro. Totodată, cei de la coadă trebuie să înțeleagă că promisiunea construirii a un milion de locuințe este iluzorie în condițiile în care anul trecut abia s-au dat în folosință numai 71.500 de apartamente, iar în anul 2022 au fost finalizate aproximativ 73.000 de locuințe. Ceea ce arată că o promisiune de tipul construcția a un milion de apartamente ar avea nevoie de cel puțin 13 ani. Ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cei care au stat ieri la coadă pentru a semna planul lui George Simion. Totodată, trebuie remarcat că nu toate apartamentele vor costa 35.000 euro, ci în funcție de suprafață și numărul de camere o locuință poate să ajungă până la 70.000 de euro. Este limpede, așadar, că avem de-a face cu o reclamă înșelătoare, în care se menționează doar prețul cel mai mic, nu și cel mare. Pentru o astfel de practică, o companie ar fi amendată, în schimb politicienii scapă fără nicio pedeapsă.
Ieri, în publicația hotnews.ro, un vicepreședinte AUR a încercat să explice ceea ce nu se poate explica și anume cum vor reuși partidul și George Simion să construiască locuințe cu 35.000 de euro. Politicianul AUR încearcă să ofere câteva explicații logice, precum faptul că dobânzile creditelor vor fi plătite de stat sau că locuințele vor fi finanțate după modelul unor programe care funcționează azi utilizând o instituție precum Fondul Național de Garantare pentru IMM-uri, băncile sau chiar dezvoltatorii privați.
Nu are sens să facem calcule prea sofisticate. În mod normal, o astfel de ofertă ar trebui ignorată. Doar că ieri mai mulți oameni s-au așezat la coadă pentru a semna un așa-zis contract, care de fapt nu are nicio forță juridică și nu obligă pe nimeni la nimic. Coada la semnarea planului lui Simion seamănă cu cea din anii 90 la jocul piramidal Caritas. De aceea, morala din acei ani este valabilă și astăzi și spune un lucru simplu: pentru ca o persoană să poată cumpăra un apartament cu 35.000 de euro, cineva și anume bugetul de stat, băncile sau constructorii trebuie să piardă bani. Mai simplu de atât nu se poate explica aberația economică pe care o promite candidatul George Simion.
Sursa rfi

Distribuie:

Populare

Mai multe
Recomandate

În SUA se ia în calcul o revoluție după alegeri

După una dintre cele mai violente campanii din istoria...

Congresul Romilor din Romania la Sala Palatului

Asociația Partida Romilor Pro-Europa (APRPE) organizează astăzi 1 noiembrie...